tSmalle_header

Boekontwerp Een goed verhaal (en geen muziek)

Op een prachtige plek, aan de Egelantiersgracht in de Jordaan staat Café ‘t Smalle. Een sfeervolle kroeg waar elk verhaal de ruimte krijgt die het verdient.

Een goed verhaal (en geen muziek).
Geen muziek, maar echte gesprekken. Van gedeelde geheimen, tot dromen over de toekomst. In Café ‘t Smalle is het er allemaal.

Het café is in 1997 overgenomen door ondernemer Mathieu Loyen. Hij woonde al jaren aan de Egelantiersgracht en hij moest er niet aan denken dat één of andere snelle jongen er een yuppentent met harde muziek van zou maken. Dus nam hij het zelf over, met het idee er een plek van te maken voor mensen van alle leeftijden. Met min of meer hetzelfde levensgevoel, met een verhaal.

In deze jubileum uitgave vertellen een aantal stamgasten hun eigen verhaal. Ze worden afgewisseld met de kroegverhalen een beroemdste stamgast; Simon Carmiggelt.

Diversiteit in content en vorm
Samen met Eric Verweij en Koos de Wilt hebben we het concept bedacht; een boekwerk waarin de verhalen de hoofdrol hebben, maar dat ook nieuwsgierig maakt.

De vormgeving van de interviews hebben we eenvoudig gehouden, zodat deze verhalen de aandacht zouden krijgen die ze verdienen. Maar om de lezer nieuwsgierig te houden, hebben we verschillende media- en contentvormen gebruikt, zoals fotografie, illustratie en posts van sociale media.

Fotografie Reinier Gerritsen

tSmalle_reiniergerritsen

Illustraties Chris Visser

tSmalle_chrisvisser

Fotografie Maarten Noordijk

tSmalle_maartennoordijk

De verhalen van Simon Carmiggelt kregen een andere uitstraling, zodat de afwisseling met de interviews visueel duidelijk werd en om diversiteit in de vormgeving aan te brengen. En om de historie en de huidige tijdsgeest met elkaar te verweven, hebben we een aantal foto’s uit het Stadsarchief Amsterdam gebruikt en online posts van bezoekers. Snapshots en korte kreten, waarbij je je fantasie de vrije loop kunt geven en je eigen verhaal kunt bedenken.

tSmalle_socials